Zaujímavosti

Zimný spánok zvierat

385
0
Zdieľaj

Blíži sa zimné obdobie, a niektoré zvieratá majú v tomto čase iné zvyky ako ďalšie. Čierne medvede, kolibríky, netopiere, sysle a ďalšie zvieratá v zime hibernujú, pretože zvládnuť dlhé, chladné obdobie s malým množstvom dostupnej stravy a nedostatkom tepla, je pre ne náročné. Na rozdiel od teplých ročných období jari a leta, ktoré poskytujú týmto zvieratkám neobmedzené množstvo jedla, poskytuje zimné obdobie iba chladnú a zamrznutú pôdu, kde je jedla mimoriadne málo.

Hibernácia pomáha týmto zvieratám prežiť v nárošných a drsných podmienkach. Hibernáciou zviera zníži energetické potreby tela na úplné minimum. Je to proces znižovania ich telesnej teploty  a spomaľovania srdcového rytmu, aby sa šetrila energia v čase nedostatku a stresu.

Každé zviera prežíva hibernáciu inak. Zatiaľ čo veveričky sa môžu každé štyri dni zobudiť, aby si dali trochu orieškov, čierne medvede ostávajú nečinné až sedem mesiacov, a to bez jedla, vody alebo vyprázdňovania sa.

Čo sa vlastne stane, keď zvieratá prechádzajú do zimného spánku?

Hibernácia vlastne nie je spánok ako taký, pretože fyziologické zmeny, ktoré sa v tele dejú, sa veľmi líšia od bežnej spánkovej rutiny. Napríklad počas zimného spánku majú zvieratá znížený srdcový rytmus a prietok krvi a prežijú bez jedla, pretože ich telá majú oveľa nižší metabolizmus.  Na spomalenie metabolizmu zvieratá ochladzujú svoje telá v priemere o 5 ° až 10 ° C.  Zvieratá nezostávajú v chladnom, komatóznom stave po celú dobu ich spánkového obdobia. Asi 80 percent ich energie sa vynakladá prerušovane na prebúdzanie a zahrievanie. Prečo je to tak, nie je ešte celkom isté. Niektorí vedci si myslia, že je to preto, aby v boji proti chorobám opätovne prebúdzali svoj imunitný systém.  Bohužiaľ tieto prerušenia môžu kvôli súčasným klimatickým zmenám viesť až k vyhynutiu niektorých hibernujúcich druhov. Vedci zistili, že ak zvieratá počas prerušenia ostávajú aktívnejšie dlhšie – keď stúpajú teploty – vyčerpávajú viac energie, ktorú sa snažia uchovať.

Americký čierny medveď

Nie je žiadnym tajomstvom, že medvede zimujú počas zimy. Americké čierne medvede sú schopné hibernovať až 100 dní. Počas tejto doby medveď vynechá jedlo, pitie, pohyb alebo vyprázdňovanie. Počas leta začínajú americké čierne medvede s prípravou na zimu. Priberá až 14 kíl týždenne, dáva si bobule a ďalšie jedlá bohaté na sacharidy. Na jeseň medvede začnú stavať hniezda z listov a vetvičiek vo svojich brlohoch. Keď príde zima, medveď sa zroluje do pevnej gule, strčí hlavu medzi labky a otočí sa chrbtom k mrazivému chladu. Počas najhlbšej hibernácie srdce medveďa spomalí iba na osem úderov za minútu a všetku potrebnú vodu a kalórie získa odbúravaním uloženého tuku. Niekedy sa môže stať že na čas svoj brloh opustia – keď je poškodený alebo zaplavený. Keď teplota na jar stúpne, medveď sa prebudí z dlhej hibernácie.

Arktický syseľ

Arktický syseľ zimuje na Aljaške, v Kanade a na Sibíri, aby prežil nemilosrdné zimné mesiace. Počnúc septembrom sa sysle zavŕtajú do zeme a zostanú tam až do konca apríla. To, čo ich robí jedinečné, je ich schopnosť podchladiť, čo znamená, že ich telesná teplota klesá pod bod mrazu vody. Drží rekord v najnižšej telesnej teplote, aká bola u zvieraťa zaznamenaná. Ochladenie je pravdepodobne regulované hladinami adenozínu v mozgu. Nielen, že adenozín v zime u sysľov narastá, ale aj receptory sa stávajú na neho citlivejšie. Každé dva alebo tri týždne počas zimného spánku sa sysle trasú až 15 hodín, aby sa zohriali na svoju normálnu telesnú teplotu, skôr ako sa ich teplota opäť zníži. Napriek svojim mrazivým teplotám sa sysle preberajú zo zimného spánku úplne zdravé.

Užovka

Užovky hibernujú trochu inak ako cicavce, tento proces sa nazýva brumácia. Neukladajú si tukové zásoby. Chladnejšie teploty spôsobujú spomalenie metabolizmu hada až do bodu, keď nemusí jesť. Počas zimy mesiace neprijímajú potravu. Prestávajú jesť už niekoľko týždňov pred zimným spánkom, aby sa pripravili a ich žalúdky boli prázdne. Sú malátne, pravdepodobne sa vôbec nehýbu, kým sa teplota prostredia dostatočne nezvýši na to, aby sa mohli prebudiť a znovu najesť.